Fenomenul FacebookSubiect controversat și mult discutat în ziua de azi, acest „fenomen” (dacă îl putem numi așa) cunoaște de la o zi la alta din ce în ce mai mulți utilizatori. Cum putem explica acest lucru? Nu putem. Fiecare membru al site-ului își face cont din pură inițiativă, din proprie voință, fără a fi constrâns de către cineva anume. Asta dacă nu există factori externi la care voi reveni în cele ce urmează.


Ce este Facebook?
Facebook este siteul numărul unu în lume a ceea ce se numeste virtual socializing, a ceea ce noi numim socializare pe internet, deci primul site de socializare din lume la ora actuală. Este prima pagină web și primul motor de socializare virtual care îi depășește lejer pe cei de la hi5, myspace, twitter șamd. Site care în decursul a 6 ani de zile a adunat peste 500 milioane de utilizatori și adună zilnic cel puțin câteva sute de mii, poate chiar milioane.
Facebook poate fi considerat un fenomen al zilei de azi, fiind unul dintre cele mai puternice site-uri care poate manipula ușor tot ceea ce ține de capacitatea umană. Cum face asta? Ajung și acolo.


Cum a luat naștere Facebook?
Cu un număr de accesări care depășește ZILNIC ordinul milioanelor, Facebook este site-ul de socializare cel mai popular din lume la ora actuală. Este „opera de artă” (dacă o putem numi așa) a unui oarecare Mark Zuckerberg.
Cine este acest personaj? Mulții dintre voi probabil că l-ați căutat deja pe wikipedia și v-ați făcut o oarecare părere despre el, în timp ce mulți dintre voi nici nu s-au obosit să-l caute pentru că, contribuția sa este oarecum irelevantă la fel ca și contribuția unui arhitect la proiectarea unui bloc de locuințe (important e să folosești rezultatul final, nu să-i mulțumești celui care l-a creat). Trecem peste acest amănunt și citim pe acolo: 26 de ani, născut în New York, student la Harvard, nimic care să te surprindă pentru cineva care este în momentul de față „tăticul” Facebook-ului.
Care este adevărata sa identitate? Acest domn Mark este de fapt nici mai mult și nici mai puțin decât un hacker și unul chiar foarte isteț dacă stăm să ne gândim. Personalitatea sa? Introvertit, bipolar, autist, miliardar în dolari.
Cum a luat naștere Facebook? Dintr-o oportunitate. Niște colegi de-ai lui (frații Winklevoss) au venit într-o bună zi la el cu o propunere de a crea un site de socializare al universității Harvard unde studenții să se poată înscrie pentru a discuta eventualele probleme legate de facultate. Mark a fost de acord și a promis că-i ajută și că va face totul pentru a pune în aplicare și în funcțiune această nouă platformă virtuală. Fără a semna niciun contract în prealabil, dl. Mark își va însuși acest proiect și-i va trimite undeva pe frații Winklevoss. Proiectul va fi dezvoltat de același domn și va fi transformat în 2004 în ceea ce se numește acum Facebook.
Deci ce este Facebook? Un site creat dintr-o oportunitate de un hacker, pentru că…el însuși a recunoscut că este unul.


Impactul Facebook asupra generației actuale și a generațiilor următoare?
Este foarte simplu. Facebook creează dependență. Și nu orice fel de dependență. Facebook devine un mode de viață adoptat de toți tinerii din întrega lume. Facebook a devenit un nou mijloc de comunicare utilizat la rândul său de alte mijloace de comunicare deja existente. Facebook devine (dacă nu a devenit deja) un mijloc de manipulare în masă chiar dacă noi nu ne dăm deja seama de lucrul acesta. De unde a pornit totul? Din State. Unde a ajuns totul? În cealaltă parte a lumii, înghițind pe rând țară după țară.
Când am ajuns aici anul trecut și când făceam un fel de pregătire universitară, am avut de prezentat niște proiecte și mai mulți veniseră cu tema „Facebook”. M-am trezit la un moment dat să întreb ce naiba e acest Facebook iar răspunsul a fost prompt „Nu știi ce-i aia Facebook?” ca și când aș fi comis o crimă. Nu, nu știam ce-i facebook. Eram un încuiat care bătea la ușa de intrare a căii spre „iluminare” în mediul social. Eram un prost, un ignorant, un imbecil pentru că nu aveam un cont facebook și aveam hi5 (care nici pe ăla nu îl mai foloseam). Ajuns acasă seara, am intrat să văd ce și cum. Cu toate că aveam aplicația „Facebook” pe telefon, nu o încercasem niciodată, eram mai mult adeptul twitter. Și mi-am făcut cont. Și ușor, ușor se adunau așa-numiții „prieteni”. Până atunci nimic nou. Același mecanism ca și al hi5-ului, nimic nou. Singura diferență era că poți să-ti pui un anumit „status” prin care să zici ce faci sau să împarți cu restul lumii poze/filmulețe de pe youtube etc. De aici începea adevărata isterie și adevărata față a facebook-ului.


Ajung acum la un capitol important, cel al „prietenilor”. Fiind un site de socializare, e normal să ai „prieteni”. Care e diferența? Că în viața reală, aceia pe care îi ai prieteni pe facebook nu-ți vor fi niciodată prieteni în viața reală. Aici se produce diferența și ruptura între virtual și real. Mulți tind să creadă sau să considere că nu există nicio diferență între real și virtual. Mulți sunt atât de absorbiți de acest site încât uită de pericolele la care se expun și consideră că acesta reprezintă de fapt noul lor mod de viață, ceea ce poate da naștere la o obsesie. Care sunt efectele acestei obsesii? Simplu: folosirea în continuu a site-ului, „vânătoarea” de așa-ziși prieteni, aderarea la diverse grupuri șamd. Deci, da, facebook devine un nou mod de viață, poate chiar un nou joc care bate și Second Life-ul (ne pare rău băieți, se pare că trebuie să veniți cu ceva mai bun)


Facebook văzut din exterior
Văzut de experți, Facebook capătă un alt înțeles și o altă direcție.


Din punctul de vedere al psihologilor, Facebook reprezintă de fapt renunțare al orice fel de intimitate pe care o mai avem. Publicarea tuturor datelor de contact, inclusiv a telefonului și a adresei/adreselor de e-mail dezvăluie parțial idenitatea utilizatorului și reprezintă în același timp o portiță în viața privată a acestuia. Publicarea pozelor de la diverse eventimente cu sau fără el este, de asemenea, o intrare în viața privată. Expunerea mai multor persoane care nu își dau acordul (de ex familie, colegi, prieteni) să apară sau care nici nu sunt anunțați că vor apărea pe interent, reprezintă iarăși o breșă în viața intimă a persoanei. Ajung la celebrele „statusuri” care sunt folosite zi de zi de mai toată lumea. 8/10 tineri preferă să scrie pe facebook ce-au făcut la școală sau să explice ultima ceartă pe care au avut-o cu părinții. Un puști a scris la un moment dat că vrea să o omoare pe profesoara sa de nu știu ce și ziua imediat următoare a fost exmatriculat de la școala la care era înscris după ce direcțiunea citise ceea ce scrisese pe profilul său

.
Din punct de vedere al experților informatici, Facebook-ul este o modalitate foarte ușoară de a pătrunde în calculatorele utilizatorilor. Hacker-ul poate prelua controlul atât a webcam-ului (dacă PCul respectiv are așa ceva) cât și a microfonului ca în cele din urmă să preia controlul total și să-l viruseze. Fiind un site creat de un hacker, să nu vă imaginați că celorlalți hackeri le este greu să treacă peste faimoasele sisteme de securitate pe care facebook se „laudă” că le impune. Nici măcar…vise…


Din punct de vedere juridic nu putem spune nimic și nu putem face nimic. Înscrierea pe un astfel de site se face din pură voință, fără niciun fel de constrângere sau altceva. Folosirea acestuia mai departe reprezintă un acord din partea utilizatorului de a fi expus pericolelor enumerate mai sus. Publicarea pozelor cu caracter personal și a oricărei informație care i-ar putea compromite viața privată se fac și ele din liberă-inițiativă și reprezintă o încălcare voită a dreptului la viață privată și a demnității umane.Iar acum ajung la partea mai interesantă.
Folosesc Facebook? Da.
Voi continua să-l folosesc și în ciuda celor menționate mai sus care sunt cât se poate de reale? Da.
Public informații cu caracter personal? Da.
Am peste 300 de prieteni dintre care nu cred că am văzut la față mai mult de jumătate. Pe restul fie îi cunosc de pe diverse forumuri și site-uri, fie nu-i cunosc.
Sunt FANUL a peste 500 de pagini și a peste 500 de grupuri. Și? Sunt bombardat constant cu informații nefolositoare sau cu mesaje care mai de care mai aberante.
Am peste 500 de poze și peste 5 albume pe profil.
Mai vreți?


Da, Facebook reprezintă un nou mod de control al societății. Un control involuntar la care ne expunem toți fără să ne dăm seama. Mâncăm facebook dimineață, la prânz și seara. Iar cei care nu au aflat încă de el și își zic „A, o porcărie”…or să fie prinși în joc curând.

Advertisements

7 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s